UBEDLJIVO NAJBOLJA USKRŠNJA POGAČA: Recept je veoma prost i ODUŠEVIĆE VAS
Dolazi nam najradosniji hrišćanski praznik – Uskrs. A to znači radosno vreme koje se provodi u krugu porodice i poštovanju tradicionalnih pravoslavnih običaja. Jedan od starih običaja jeste i da se na ovaj dan pravi Uskršnja pogača – čiji ćemo recept detaljno objasniti u narednim redovima.
Pripremili smo veliki broj recepata gde će bar jedan sigurno dopasti. Uz svaki od ovih recepata ćete dobiti preukusnu mekanu pogaču koju će uz slast jesti svi ukućani.
Uskršnja pogača – osnovni recept bez margarina
Najpre ćemo dati osnovne recepte koji mogu sadržati neke sastojke koje izbegavate. Ovakav način pravljenja uskršnje pogače sasvim odgovara tradicionalnim receptima. Evo kako se pravi uskršnja pogača i koji će vam sve sastojci biti potrebni:
– 250 mililitra mlakog mleka,
– 1/2 kocke kvasca ili 25 grama,
– 1 kašičica šećera,
– 1 jaje,
– 100 mililitra ulja,
– 1 kašičica sirćeta,
– 1 kašičica soli,
– 600 grama brašna, tipa 400,
Priprema: potrebno je da najpre razmutite kvasac u toplom mleku, dodate šećer i malo brašna i ostavite kvasac na 10-15 minuta da reaguje. Potom u kvasac dodajte ulje, jaje i sirće i razmutite. Potom se u smesu stavlja kašičica soli i dodaje se brašno malo po malo dok mutite varjačom.
Kako će testo sa dodavanjem brašna postati sve gušće i gušće počnite da ga mesite rukama. Stavite malo ulja u ruke kako se testo ne bi lepilo za njih. Mesite sve dok se testo sasvim ne odvoji od posude.
Onda ostavite testo da odmori oko sat vremena i za to vreme treba da naraste. Što duže kvasac ima vremena da reaguje to će testo biti vazdušastije i mekše.
Ponovo premesite testo i podelite ga na tri jednaka dela. Prva dva dela traba da budu jednaka, jer se ona upliću. Dakle, potrebno je razvući testo, ali ono i dalje treba imati svoju debljinu. Premažite ulje preko testa i uvijte ga po dužini, isto treba uraditi i sa drugim delom.
Sledeći korak je da ih upletete jedno preko drugog i oblikujete u krug. Možete staviti obruč oko testa da bi se oblikovalo u pravilan krug pirlikom pečenja.
Treći deo isto razvucite, ali treba da bude manje u odnosu na prethodna dva. Potom na donjem kraju pravite sitne rezove na svakih par centimetra. Tako kad umotate u valjak možete spustiti isečene krajeve i oblikovati u ružu. Postaviti ovo testo na sredinu tepsijei rasporediti krajeve.
A u samoj sredini ostavite mesto za jaje. Možete staviti već skuvano jaje koje će se peći zajedno sa pogačom ili ga možete dodati naknadno. Ostavite pogaču da odstoji još pola sata, a za to vreme zagrejte rernu. Pre ubacivanja u rernu premažite pogaču sa razmućenim jajetom, a potom po njemu pospite susam, seme lana, ili neke druge semenke po izboru.
Uskršnja pogača se peče pola sata na 200 stepeni. Proverite da li je dovoljno pečena tako što ćete testo probosti čačkalicom, ako ostaje testo na čačkalici znači da treba da se peče još 5 do 10 minuta, a ako je suva, to znači da je testo i iznutra pečeno.
Tradicionalni recept za uskršnju pogaču
Uskršnja pogača se može napraviti na više načina, iako su svi, u principu, slični, postoje samo manje razlike u sastojcima. Evo sarinskog recepta kako da napravite uskršnju pogaču. Biće vam potrebni ovi sastojci:
– 500 grama belog brašna,
– 20 grama kvasca,
– 1 kašičica šećera,
– 2 kašičice soli,
– 250 mililitra mleka,
– 3 kašike ulja,
– 1 jaje.
Priprema: izmrvite kvasac u činiju, dodajte toplo mleko i šećer i ostavite da odstoji do 15 minuta. Mleko ne treba da bude previše toplo, niti hladno, jer će to uticati na njegovo reagovanje u testu. Najbolje je da bude mlako.
No comments:
Post a Comment