Musaka od pečenih paprika – recept kako se pravi
Još jedna u nizu, meni lično favorit! Paprike obožavam,
posebno kada se ukombinuju sa dobrim sastojcima, te nastane čarobno
jelo, poznatije kao – musaka.
Musaka danas zaista ima dosta varijanti, priprema se sa različitim sastojcima, a ova varijanta sa pečenim paprikama postaje sve popularnija.
Te otuda i ideja da ispišem par proverenih recepata. Nisam sebična, želim sa vama da podelim dobre ukuse i ideje kako da i vi pripremite ukusan ručak, i oduševite sve prisutne.
Pečene paprike imaju poseban šmek, a kada se iskombinuju sa odredjenom vrstom mesa, povrća i začina, dobija se prava harmonija ukusa. Nije posebno lagan obrok, ali može da bude, opet sve zavisi od toga na koji je način pripremite…
Musaka od pečenih paprika i sira
Potrebni sastojci za pripremu su:
- 15 pečenih paprika
- 200 grama tvrdog sira
- 2 jajeta
- 1 čaša kisele pavlake
- So, biber, vegeta i peršun po ukusu
Način pripreme:
Što se tiče odabira paprika, možete odabrati koje god volite – ljute, ili one koje to nisu, crvene, žute…svejedno. Preporučujem dugačke crvene, a vi kako vam volja. One mi nekako najlepše izgledaju, a ukus je takodje fin.
Kako god, potrebno je da paprike prethodno ispečete, zatim oljuštite. Paprike potom uvaljajte u začine po ukusu, samo pazite da ne presolite, naročito ako je sir već dovoljno slan. U tom slučaju možete da dodate samo malo vegete i biber, peršuna…
Odgovarajuću tepsiju nauljite, zatim poredjajte red pečenih paprika. Premažite ih sa malo kisele pavlake, zatim preko toga izrendajte sir. Ide drugi red paprika, pavlaka pa sir.
Jaja pomešajte sa ostatkom pavlake, i prelijte preko složene musake. Odozgo možete posuti još malo peršuna, ili neki drugi začin po ukusu. Pecite musaku na 200 stepeni, dok se gornja korica ne uhvati i dok paprike ne upiju preliv. Izvadite potom, ostavite da se malo prohladi pa poslužite.
Musaka od pečenih paprika i krompira
Potrebni sastojci za pripremu su:
- 1 kilogram krompira
- 500 grama pečenih paprika
- 2-3 čena belog luka
- 5 jaja
- So, biber, vegeta, peršun i začini po ukusu
Način pripreme:
Krompir oljuštite, zatim isecite na našto tanje kolutove. To će omogućiti da se brže ispeku. Paprike, opet po vašem odabiru, ispecite pa oljuštite. Pomešajte začine po ukusu pa utrljajte u paprike.
Odgovarajući pleh blago nauljite, zatim poredjajte red krompira. Preko toga ide red paprika. Slažite tako više redova, ili onoliko koliko imate krompira i paprika. U zavisnosti od toga da li vam je manji ili veći pleh, imaćete manje ili više redova.
Beli luk iseckajte na sitno, pa pospite preko poslednjeg reda paprika. Jaja umutite, dodajte par kašika ulja, pa prelijte preko složene musake. Odozgo možete posuti malo peršuna, pa musaku ispecite na 200 stepeni. Gotova je kada krompir fino omekne, i kada se uhvati gornja korica.
Izvadite da se malo prohladi, pa poslužite. S obzirom da je ukus prilično jednostavan, možete je poslužiti uz neke bogatije priloge, a ukoliko postite možete da poslužite uz neku laganu salatu.
Musaka od pečenih paprika i mlevenog mesa
Potrebni sastojci za pripremu su:
- 500 grama mešanog mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 8 pečenih paprika
- 3 jajeta
- 1 čaša kisele pavlake
- So i začini po ukusu
Način pripreme:
Crni luk iseckajte na sitno, pa prodinstajte na malo ulja. Kada luk fino zamiriše, dodajte mleveno meso i pola čaše vode, pa ostavite da se sada zajedno izdinstaju. Povremeno mešajte kako meso ne bi zagorelo, i kako bi se ravnomerno upržilo.
Kada promeni boju i omekne, gotovo je. Tada dodajte malo soli i začina po vašem ukusu, pa dobro izmešajte.
Paprike po izboru ispecite i oljuštite. Jaja umutite sa pavlakom dobro.
Odgovarajuću tepsiju premažite sa malo ulja, zatim složite red paprika. Preko toga ide polovina mesa, pa polovina preliva od jaja. Ponovo idu paprike, meso pa preliv. Odozgo možete posuti začine po ukusu, ili semenke lana, suncokreta, susama…
Musaku pecite na 200 stepeni, oko 20-30 minuta, potom izvadite da se prohladi pa poslužite.
***Hrono musaka od pečenih paprika priprema se na sličan način. Umesto mešanog mlevenog mesa upotrebite juneće. Umesto celih jaja ulupajte samo belanca. Pavlaka može ali je bolje bez nje, posebno ako ste na restrikciji.
Musaka od pečenih paprika i piletine
Potrebni sastojci za pripremu su:
- 300 grama pilećeg belog mesa
- 6 pečenih paprika
- 200 grama kačkavalja
- 3 jajeta
- 1 čaša kisele pavlake
- So i začini po ukusu
Način pripreme:
Pileće belo meso obarite u slanoj vodi, zatim izvadite da se ohladi pa iscepkajte na trakice. Paprike ispecite, oljuštite pa iscepkajte takodje, ali na malo krupnije delove. Kačkavalj izrendajte na krupno rende.
Sada, u odgovarajućoj tepsiji, prethodno podmazanoj, stavite prvi red paprika, preko toga ide meso, pa preko mesa rendani kačkavalj. U zavisnosti od toga kolika vam je tepsija, možete složiti dva ili više redova. Možda je bolje više, tako da parče izgleda visoko, bogato :D.
Jaja umutite sa kiselom pavlakom, dodajte začine po ukusu pa izmešajte. Prelijte preko musake, tako da preliv ravnomerno rasporedi svuda. Ako procenite da je to malo preliva, dodajte još malo pavlake ili još jedno jaje.
Musaku zapecite na 200 stepeni, da odozgo fino porumeni. To će biti za nekih 20 minuta otprilike. Izvadite potom da se malo ohladi, pa poslužite.
***Umesto piletine možete da iskoristite ćuretinu, musaka je jednako ukusna.
No comments:
Post a Comment