Rižoto sa dagnjama
Brzo, jednostavno, zdravo….
A podseća na leto i more!
Sastojci
500 g očišćenih dagnji (zamrznute)
150 g basmati pirinča
100 g crnog luka
300 g svežeg paradajza
1.5 dl suvog belog vina
60 g ulja od komine masline
100 g parmezana
15 g belog luka (5-6 čenova)
15 g seckanog peršuna (jedna šaka)
so, biber, lovor, ruzmarin
Nutritivni Sastav
- 100 g gotovog jela sadrži
- Kilokalorije 112
- Ugljeni hidrati 8.9 g
- Proteini 5.5 g
- Masti 6 g
- Dijetna vlakna 0.8 g
- Glikemijski indeks 35
- Glikemijsko opterećenje 3.1
Uputstvo za pripremu
- Sitno isecite crni luk i dinstajte ga na maslinovom ulju, podlivajući vodom, dok ne postane staklast.
- Dodajte pirinač, malo ga propržite, sipajte vino i 1,5 dl vode, stavite 2-3 lista lovora, beli luk iseckan na listiće i jednu kafenu kašičicu mrvljenog ruzmarina (može i grančica, ukoliko imate svež u bašti), začinite i kuvajte pirinač desetak minuta.
- Za to vreme oljuštite paradajz oštrim nožem ili ga spustite u ključalu vodu, prokuvajte minut-dva i skinite kožicu. Isecite na sitnije komade i dodajte u pirinač, zajedno sa dagnjama.
- Dinstajte još oko 20 minuta, dok pirinač potpuno ne omekša i dolivajte vodu po potrebi (još oko 1,5 dl). Kada je rižoto gotov (treba da ostane sočan) dodajte parmezan i seckani peršun, pažljivo promešajte, poklopiti i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
- Služite toplo!
No comments:
Post a Comment